Jump to Navigation

Egyedi megoldások

Az INFOBIZ Kft. eddigi munkája során kialakított néhány speciális, egyedi területen is tesztre szabott megoldásokat.

Ezek a rendszerek / megoldások folyamatosan bővülnek:

Szoftverminőség mérés - nemzetközi szabványos eljárás alapján

A szoftvertermékek esetén a minőség általános definiálása nehéz és sokszor nem egyértelmű. Következik ez abból is, hogy különböző termékek célja, funkcionalitása, felhasználási körülményei nagyon eltérőek egymástól, és a termék használata során bekövetkezett hibák is nagyon sokféle hatást fejthetnek ki.

E szempontokat foglalja egységes követelményrendszerbe az ISO/IEC 9126-os szabványcsoport (Software Engineering – Product Quality / Szoftverfejlesztés – Termékminőség). Egy általános minőségmodellen keresztül meghatározza a szoftvertermékek karakterisztikáit (jellemző minőség-tulajdonságait) és az azokhoz kapcsolódó jellemzőket (rész-tulajdonságokat), amelyek értékeléséhez egységes szemléletű metrikákat (mérőszámokat) határoz meg. A mérőszámokkal mért tulajdonságok egységes és objektív skálán igazolják az adott szoftvertermék teljesítményét, az adott tulajdonságra vonatkoztatva.

Megrendelőink számára az adott szoftvertermékre, az általa meghatározott konkrét követelményekkel szembeni és az általa meghatározott integritási szinten elvégezzük az értékelési követelményekben meghatározott minőség-tulajdonság(ok)nak a szabvány alapján levezetett értékelési eljárással (eljárásokkal) a mérését, meghatározzuk a szabványos mérőszámok (metrikák) értékeit, és ezek alapján objektíven kimutatjuk a követelménnyel szembeni megfelelését (vagy nem megfelelését). Részleteket lásd itt.

Tanácsadási projektek minőségbiztosítása

Általános tapasztalatunk az, hogy a vezetési, informatikai vagy különösen az ISO rendszerek (pl. minőségirányítási, információbiztonsági vagy egyéb irányítási rendszer) kiépítési tanácsadások esetén maga a „kiíró” – rendszerint – nem szakember, és sokszor fogalma sincs, hogy mi pl. annak a rendszernek a „tartalma”, amit ki akar építtetni. Emiatt sokszor sem a pályázat kiírás követelményeinek megfogalmazásához, sem pedig a beérkező ajánlatok tartalmi elbírálásához nem ért. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nem tudja ellenőrizni és értékelni azt, amit a tanácsadás során kap.

Az INFOBIZ Kft. szolgáltatása a tanácsadási projektet igénybe vevő (pl. ISO rendszert kiépítő) szervezet számára, magának a tanácsadásnak (pl. ISO rendszer kiépítésének) megrendelő oldali minőségbiztosítása. Részleteket lásd itt.

Pókertermek / kártyatermek minőségbiztosítási rendszerei

2010. 05. 01-i dátummal a kártyatermek (póker klubok) bekerültek az Szjt. (az 1991. évi XXXIV. törvény a szerencsejáték szervezéséről) hatálya alá. A pókereseknek (játékosoknak és kártyatermek üzemeltetőinek) céljuk és érdekük, hogy a nyugalmuk biztosítása miatt betarthassák a törvény rendelkezéseit.

Az INFOBIZ Kft. kidolgozott egy „keretrendszert”, amelynek a segítségével a kártyatermek (fizikai, szervezeti és technikai rendszerei) tanúsított formában tevékenykedhetnek. A kialakítás során sikeresen érvényesítettük az ésszerűség, költséghatékonyság és szükségtelen terhelés minimalizálása szempontjait úgy, hogy közben a kialakított minőségbiztosítási rendszer szerint működő kártyatermek maradéktalanul megfelelnek a törvények előírásainak. Részleteket lásd itt.

Kórházak / egészségügyi intézmények információbiztonsága

A kórházak, egészségügyi intézmények számára, bár ez nem mindig tudatosul időben, egyre nagyobb problémát jelent adataik megfelelő védelme, az adatkezelés folyamatosságának biztosítása. Az adatok, információk nem megfelelő biztonsága több területen jelent folyamatosan növekvő kockázatot. Ezek megnyugtató megoldása csak egy átfogó, információbiztonsági irányítási rendszer kiépítésével garantálható. Az INFOBIZ Kft. szakértői/tanácsadói csapata segít az Önök intézményében az információbiztonság megfelelő, elvárt szintű kialakításában és működtetésében.

Tudjuk, hogy ez egy hosszadalmasabb, és több erőforrást igénylő folyamat. Tudjuk, hogy sok egészségügyben dolgozó vezető nem szakember az információbiztonság területén, és így nehezen látja át az információbiztonsági irányítási rendszer kiépítésének feladatait, szükségességét és majdani eredményét, nyereségét is. Különösen, ha sokszor magát a problémát is csak „érzi”, de az explicit kimondva, annak mértéke meghatározva még sohase volt.

Éppen ezért az INFOBIZ Kft, kidolgozott egy egyszerű, információbiztonságot felmérő és kezelő alap-programot, aminek segítségével – egy rövid alapképzés és egy elektronikus önértékelő kérdőív több érintett általi kitöltése segítségével – gyorsan áttekintést lehet nyerni a kórház / egészségügyi intézmény adat- és információbiztonsági állapotáról, és az INFOBIZ Kft. szakértői egyben javaslatot is tesznek a legnagyobb problémák gyors megoldási lehetőségeire. Részleteket lásd itt.